cenik za prevajanje
Posel in Zaslužek

Od česa je odvisen cenik za prevajanje?

Kakovost storitve bi morala biti vsekakor tisto, kar vsekakor najprej upoštevamo, ko primerjamo različne ponudbe med seboj. Vendar pa je za večino vendarle še kako pomemben tudi znesek, ki ga bo treba odšteti na koncu. Tako je cenik za prevajanje nekaj, kar postane zelo aktualno, ko iščete omenjeno storitev. Kaj lahko torej pričakujete in kaj vse bo vplivalo na končno ceno?

Jezikovna kombinacija je le eden izmed dejavnikov

Cenik za prevajanje običajno vključuje postavke za različne jezikovne kombinacije, ki jih ponuja določena prevajalska agencija. Običajno so najugodnejše tarife pri kombinacijah z jeziki, ki jih govori največ ljudi, na primer z angleščino, nemščino in španščino. Po drugi strani pa boste morali za stran besedila odšteti nekoliko več, če vas zanimajo prevodi v jezike ali iz jezikov, ki niso tako razširjeni. Pomemben dejavnik pa je tudi to, ali gre za prevod v slovenščino (ugodnejša možnost) ali v enega izmed tujih jezikov.

Na ceno vpliva tudi zahtevnost besedila

Pogosto je cenik namenjen le okvirni orientaciji, natančen znesek pa se določi šele po pregledu besedila, saj je mogoče le tako oceniti, za kako zahtevno delo bo šlo. Na to, kakšen bo znesek, ki ga bo treba odšteti, pa lahko vplivata tudi vrsta besedila in jezikovna zvrst, v katero spada posamezno besedilo.

Kako hitro potrebujete prevod?

To, koliko boste plačali, pa je ne nazadnje odvisno tudi od tega, kako zelo se vam mudi. Upoštevati morate namreč, da se v primeru nujnih prevodov – še posebej med vikendi ali prazniki – običajno obračuna dodatek. Kako visok je ta pribitek oziroma kolikšen odstotek običajne tarife predstavlja, pa je seveda odvisno od posameznega ponudnika.

Večji obseg lahko včasih pomeni količinski popust

Čeprav ima kakovosten prevod vsekakor svojo ceno, pa lahko ob naročilu vendarle računate na določene popuste. To velja še posebej v primeru, da gre za večji obseg besedila. Tarifa za posamezno stran je lahko tako na koncu nekoliko nižja od tiste, ki jo navaja cenik za prevajanje.