Obrezovanje dreves
Dom in Vrt

Obrezovanje drevja s pomočjo vrvne tehnike

Kako poskrbeti za obrezovanje drevja, ki ima krošnjo visoko na visoki višini? Za to, da to lahko storimo varno, obstajajo različne, prav v ta namen zasnovane tehnike, ki večinoma izhajajo iz tehnik, ki se prvenstveno uporabljajo pri plezanju oziroma alpinizmu. Za to je seveda potrebna tudi ustrezna oprema, brez katere takšnega dela ni možno varno opraviti. Varnost mora biti pri tem nujno na prvem mestu, saj sicer pri delu na takšni višini lahko pride do resnih poškodb, ki se jim je bolje izogniti oziroma narediti vse za to, da do njih ne pride.

obrezovanje drevjaObrezovanje drevja – delanavisini.si

Vzdrževanje drevesne krošnje

Obrezovanje drevja je nujno opravilo, ki je še posebej pomembno pri visokih drevesih. Krošnjo je treba vzdrževati oziroma skrbeti za to, da tiste veje, ki so trhle ali kako drugače poškodovane, varno odstranimo. Če imate na vrtu ali dvorišču visoko drevo, je na vsakih nekaj let treba poskrbeti za pregled krošnje in njeno vzdrževanje. Na tak način se poskrbi, da bo drevo bolj zdravo in da njegove veje ne bodo predstavljale kakršne koli nevarnosti za okolico. V določenih primerih se žal pri ogledu ugotovi, da je treba drevo podreti oziroma posekati. Tudi takšne posege je treba načrtovati tako, da ne ogrožajo okolice, stavb, cest itd., zato se je velikokrat pametno odločiti za sekcijski posek, torej za posek po delih.

Vrvna tehnika ali dvižna košara poskrbi za varnost

obžagovanje drevesČe je drevo tako visoko, da za:

  • obžagovanje vej,
  • vzdrževanje krošnje,
  • oblikovanje krošnje,
  • nego itd.

… ne morete poskrbeti sami, saj bi bilo to nevarno oziroma nimate primerne opreme in znanja za to, je v takem primeru najbolje poklicati delavce, ki obvladajo višinska dela. Za obrezovanje drevja bodo poskrbeli s pomočjo vrvne tehnike, ki omogoča varno delo in zaščito delavca na višini, ali pa s pomočjo dvižne košare, odvisno od tega, za kakšno opravilo bo šlo, kako visoko je drevo in podobno. Zaradi tega je pred začetkom del nujen ogled na terenu, na katerem se boste tudi dogovorili vse potrebno o tem, kaj je treba narediti, kako bo vse skupaj potekalo in kakšna bo cena.