kanalice Hauraton hr
Dom in Vrt

Kanalete, ki so estetske in učinkovite

Kakšne lastnosti morajo imeti kanalete za odvodnjavanje? Kakšen model izbrati in na kaj vse je treba paziti pri nakupu? Na tržišču je namreč veliko modelov, ki imajo različne dimenzije, zmogljivost in preostale lastnosti, zato je treba pred nakupom čim bolj natančno vedeti, kaj sploh potrebujete. Tako boste lahko opravili bolj preudaren nakup in s tem tudi bolj kakovostno poskrbeli za odvodnjavanje.

Hauraton kanalice za odvodnju
Kanalice – Hauraton.hr

Linijsko odvodnjavanje meteorne vode

Kanalete poskrbijo za učinkovito odvodnjavanje meteorne vode. Primerne so različne tipe površin, kot so na primer:

  • zasebne površine,
  • dvorišča,
  • parkirišča,
  • okolica poslovnih stavb,
  • javne površine,
  • parki,
  • javni trgi,
  • industrijske površine,
  • letališča itd.

Vsaka površina ima specifične zahteve

Kljub temu da so kanalete primerne za vgraditev na zelo raznolikih površinah, pa to še ne pomeni, da je vsak model primeren za to – treba je izbrati takšnega, ki ustreza vsem zahtevam površine in ima primerno zmogljivost in pretok. Na nekaterih površinah je namreč potreba po odvodnjavanju večja kot na drugih, prav tako pa je na njih sistem za odvodnjavanje izpostavljen tudi večjim obremenitvam. Razlika se kaže v tem, če je neka površina povozna ali ne – torej, ali je sistem za odvodnjavanje na njej izpostavljen prometu in s tem težkim obremenitvam. Hkrati pa je pomembna tudi izpostavljenost drugim dejavnikom – na primer zmrzali, soli za posipanje cest in podobno.

Poleg funkcionalnosti je pomemben tudi videz

Pri ureditvi zunanjih površin pa vsekakor ni pomembno le, da je na njih funkcionalno poskrbljeno za odvodnjavanje meteorne vode, ampak tudi to, da je površina skladno urejena. Kanalete za odvodnjavanje z različnimi vrstami rešetk so v tem smislu zagotovo dobra izbira, saj niso le funkcionalne in učinkovite, ampak tudi estetske. Zaradi tega so primerne za uporabo tudi na površinah, kjer je to še posebej pomembno – javnih trgih, parkih, dvoriščih in tako dalje. Pri tem je na voljo več različnih možnosti, med katerimi so nekatere praktično neopazne, spet druge pa imajo rešetke z zanimivimi vzorci, pri čemer lahko izbirate tudi med različnimi materiali in barvami.