kanalete
Dom in Vrt Industrija

Kanalice.hr – odvodnjavanje zasebnih površin

Kako poskrbeti za odvodnjavanje zasebnih površin? Na kakšen način poskrbeti za odvod meteorne vode iz okolice hiš, iz dvorišča, dovozov ali vrta? Kako vse omenjeno urediti čim bolj učinkovito in tako, da meteorna voda ne bo okrog hiše povzročala nobene škode, četudi bo prišlo do močnejšega naliva ali pa bo deževalo več dni skupaj? Kako sploh vedeti, kakšen sistem za meteorno potrebujete in kako se lotiti njegovega načrtovanja? Kanalice.hr nudijo kar precej informacij in rešitev v ta namen.

Hiša mora biti zaščitena pred meteorno vodo

Vsaka hiša bi morala biti zaščitena tudi pred meteorno vodo. Spletna stran Kanalice.hr je nastala prav v želji, da tudi lastniki zasebnih hiš lahko na internetu najdejo verodostojne in kakovostne informacije o tem, kako je treba urediti odvodnjavanje na zasebnih površinah in kakšne rešitve so sploh na razpolago. Večina lastnikov hiš se namreč z načrtovanjem odvodnjavanja prvič sreča šele, ko se loti urejanja okolice svojega doma, zato je dobro, če imajo na spletu vir informacij, ki jim pri tem lahko pomaga. Prvo pri tem pa je gotovo zavedanje, da je ureditev odvodnjavanja nujna in da je treba prav vsako hišo ali drugo nepremičnino pred meteorno vodo ustrezno zaščititi, če z njo kdaj v prihodnosti nočemo imeti problemov.

Urejanje odvodnjavanja na zasebnih površinah

Na zasebnih površinah ni potrebe po takšnih vrhunskih sistemih, betonske kanalete za odvodnjavanje (3)kot se jih uporablja na javnih ali drugih vrstah površin, vendar pa je treba vseeno izbrati dovolj kakovosten sistem, ki bo zaščitil sam objekt in njegovo okolico pred meteorno vodo. Nič namreč ne koristi, če je odvodnjavanje sicer urejeno, vendar pa ne dovolj dobro – v takšnem primeru bo še vedno prihajalo do težav, vaša hiša pa ne bo dovolj dobro zaščitena. Zaradi tega je treba ureditev odvodnjavanja smotrno in strokovno načrtovati tudi na zasebnih površinah, kar vključuje:

  • strokovno svetovanje projektanta ali drugega strokovnjaka,
  • izdelavo hidravličnega izračuna,
  • izbiro dovolj zmogljivega sistema za meteorno vodo,
  • izbiro ustreznih in kakovostnih rešitev za odvodnjavanje,
  • izbiro čim bolj trpežnega sistema s čim daljšo življenjsko dobo,
  • pravilno vgradnjo sistema in skrb za njegovo vzdrževanje (čiščenje).

Dodatne informacije o tem boste dobili na Kanalice.hr. Določen del spletne strani Kanalice.hr je namenjen prav odvodnjavanju vode z zasebnih površin vseh vrst, pri čemer so naštete tudi različne rešitve, ki se jih lahko uporablja natanko v ta namen. Na strani so torej vse potrebne informacije, da nekdo, ki načrtuje ureditev takšnega sistema, dobi neko osnovno znanje o tem, kakšne možnosti so sploh na voljo in na kaj vse je treba biti pozoren pri izbiri takšnega sistema.

Za vse nadaljnje informacije o tem, kakšen sistem točno bi bil najbolj primeren za zaščito vaše hiše in njene okolice pred meteorno vodo, pa je najbolje kontaktirati projektanta oziroma drugega strokovnjaka, ki vam bo pomagal pri načrtovanju takšnega sistema, izdelavi hidravličnega izračuna in izbiri ustrezne rešitve prav za vas. Tako bo za načrtovanje in izbiro ustreznega sistema strokovno poskrbljeno, kar je temelj vsake dobre zaščite. Nato je treba sistem samo še vgraditi – tudi pri tem je najbolje, da vam glede tega svetuje strokovnjak in da za to poskrbijo izkušeni mojstri, ki bodo delo opravili tako, kot je treba. Če bo namreč vse narejeno tako, kot je treba, vam za meteorno vodo ne bo treba prav nič skrbeti.