kanaleta za odvodnjavanje Hauraton
Dom in Vrt

Kanalete in rešetke za odvodnjavanje – vodič pri nakupu

kanalete za odvodnjavanjeIščete primerne rešitve za odvod vode in se sprašujete, kakšne kanalete in rešetke za odvodnjavanje kupiti? Kakšne rešitve se najbolje obnesejo in kje pridobiti informacije o njih? Kako čim bolje poskrbeti za meteorno vodo in na koga se lahko obrnete, če potrebujete strokovno svetovanje s tega področja? Kakšna je razlika med različnimi modeli in za katere površine so sploh primerni? Kako zmogljivo rešitev za meteorno vodo je sploh treba vgraditi na določeno površino in kakšnim obremenitvam mora biti kos?

Zmogljivost in ustreznost za določeno vrsto površine

Kanalete in rešetke za odvodnjavanje je vedno treba izbirati glede na površino, kamor bodo vgrajene. Temu morajo biti prilagojene vse njihove lastnosti, pa tudi sama zmogljivost – torej to, koliko meteorne vode bodo zmožne odvesti v določenem času. Na določenih površinah je večja zmogljivost takšnega sistema za meteorno vodo pomembna ne le zaradi tega, ker je tam količina meteorne vode, ki jo treba odvesti, večja, temveč tudi zato, ker bi meteorna voda, ki bi zastajala na površini, lahko povzročala različne nevšečnosti.

povozne rešetke za odvodnjavanje dovozaTako je zaželeno, da se meteorno vodo čim prej odstrani, kar velja recimo za prometne površine, letališča, pa tudi površine za pešce. Pravzaprav na skorajda vseh površinah velja, da je najbolje, če meteorna voda čim prej odteče, kar pa je možno doseči le, če vgradimo zmogljiv in učinkovit sistem za odvodnjavanje.

Različne kanalete in rešetke za odvodnjavanje

Kanalete in rešetke za odvodnjavanje so lahko oblikovane na številne načine, imajo različne dimenzije in so narejene iz različnih materialov, prav tako pa se do neke mere razlikuje tudi njihova funkcija. Čeravno so prav vse namenjene odvajanju meteorne vode, pa je pri nekaterih pomembno na primer tudi to, da se čim bolj zlijejo z okolico ter tako skorajda neopazno opravijo svoje delo. Hkrati pa so različni modeli vedno razdeljeni tudi v obremenitvene razrede. Slednje natančno določa tudi uredba EN 1433, po kateri se obremenitvi razredi označujejo z naslednjimi oznakami:

  • obremenitveni razred A 15 (do 15 kN) je primeren za uporabo na površinah, ki so namenjene zgolj pešcem in kolesarjem,
  • obremenitveni razred B 125 (do 125 kN) je primeren za uporabo tako na površinah, namenjenih pešcem in kolesarjem, kot tudi na parkiriščih in v parkirnih hišah za osebna vozila,
  • obremenitveni razred C 250 (do 250 kN) je primeren za uporabo na kanalskih robnikih in utrjenih bankinah, ki niso obremenjene s prometom vozil,
  • obremenitveni razred D 400 (do 400 kN) se lahko uporablja na cestah in drugih prometnih ter parkirnih površinah,
  • obremenitveni razred E 600 (do 600 kN) se lahko uporablja tudi na zelo obremenjenih površinah, kot so pristanišča ali industrijske površine,
  • obremenitveni razred F 900 (do 900 kN) je namenjen uporabi na najbolj obremenjenih površinah, kot so na primer letališča in druge površine, namenjene vozilom zračnega prometa.

Strokovno svetovanje s področja odvodnjavanja

hauraton.si - izdelki za odvodnjavanjeČe iščete ustrezne kanalete in rešetke za odvodnjavanje meteorne vode, se je pred izbiro ustreznega sistema oziroma rešitve najbolje posvetovati s strokovnjaki s tega področja. S svojim strokovnim znanjem in na podlagi dolgoletnih izkušenj vam bodo lahko primerno svetovali in pomagali tako, da bo rešitev, ki jo boste izbrali, resnično primerna za uporabo na površini, kamor bo vgrajena, in se bo pri uporabi kar se da najbolje obnesla.

Informacije o rešitvah za meteorno vodo

V primeru, da potrebujete dodatne informacije o rešitvah za meteorno vodo, se je najbolje obrniti na Hauraton, priznanega proizvajalca in ponudnika takšnih rešitev, ki deluje tudi na slovenskem tržišču in poleg samih rešitev za meteorno vodo svojim strankam nudi tudi vso potrebno podporo in svetovanje na tem področju. Veliko uporabnih informacij boste lahko našli tudi na njihovi spletni strani, na kateri imajo tudi zelo podrobno predstavljene vse svoje izdelke oziroma kanalete in rešetke za odvodnjavanje, ki jih ponujajo.