električni radiator za brisače
Dom in Vrt

Kateri električni radiator kupiti za ogrevanje? 

Potrebujete rešitev za ogrevanje? Razmišljate o tem, da bi se ogrevali na elektriko in kupili grelnik, ki ga lahko priklopite kar v vtičnico? Kateri električni radiator kupiti za ogrevanje in kolikšno moč je treba izbrati, če želimo, da bo prostor dobro ogret? Kakšne lastnosti mora imeti grelnik, da kakovostno deluje, in koliko energije pri tem porabi? Kateri model bi bil najbolj primeren za vas in kakšne so sploh razlike med različnimi napravi, ki so na voljo na tržišču? 

Energetsko varčni grelniki 

kateri električni radiator kupitiČe se sprašujete, kateri električni radiator kupiti, potem je v prvi vrsti pomembno, da se odločite za energetsko varčen model. Takšni modeli namreč elektriko veliko bolj učinkovito pretvarjajo v toploto. To pomeni, da pri njihovem delovanju ne prihaja do toplotnih izgub, kar je značilno za manj kakovostne električne naprave, ki zaradi tega za svoje delovanje porabijo veče energije, kot bi bilo potrebno. Energetsko varčni grelniki pa porabijo točno toliko energije, kot jo potrebujejo za to, da ogrejejo prostor. Zaradi tega je njihova poraba manjša. 

Kateri električni radiator kupiti in kakšno moč mora imeti? 

Kateri električni radiator kupiti, je odvisno tudi od tega, kateri prostor nameravate ogrevati z njim. Načeloma se večina modelov lahko uporablja v vseh prostorih, paziti je treba le na to, kako dobro zaščito inštalacij pred vlago ima določen model. Če kupite takšnega s standardom IP24, ga lahko brezskrbno uporabljate tudi v prostorih, kjer je prisotna vlaga – recimo v kuhinji ali v kopalnici. 

Načeloma pa je pri nakupu pomembno: 

  • električni radiatorali gre za prenosno napravo ali pa se jo montira na steno, 
  • kakšno moč ima grelnik, 
  • koliko energije porabi, 
  • kakšne stopnje delovanja omogoča, 
  • kako poteka upravljanje, 
  • kakšne dodatne funkcije omogoča. 

Najbolj bistveno pa je, da izberete grelnik, ki ima ustrezno moč. Ta mora biti dovolj velika, da z njo zlahka ogrejete prostor, zato je pri izbiri treba upoštevati njegovo kvadraturo. Če je prostor zelo velik, razmislite o nakupu bolj močnega grelnika oziroma o tem, da boste morda za njegovo učinkovito ogrevanje potrebovali dve napravi. Tako boste lažje ustrezno razporedili toploto v prostoru. Pri izbiri ustrezne moči pa je treba upoštevati tudi to, kako dobro je prostor izoliran, kako visoki so stropi, kakšno temperaturo želite doseči v prostoru in različne druge dejavnike. Če niste popolnoma prepričani, kakšna moč bi bila zadostna, je vedno pametno izbrati grelnik z nekoliko višjo močjo.