električni-stenski-radiator
Dom in Vrt

Kako se priklopi stenski električni radiator?

Stenski električni radiator je nadvse enostavno priklopiti. Za njegov priklop namreč ne potrebujete nobenih novih inštalacij, pa pravzaprav tudi nobenega orodja ne, ampak zgolj in samo delujočo vtičnico. Vanjo priklopite kabel grelnika in ta že začne delovati. Torej se z njim lahko začnete ogrevati takoj po nakupu in ga tako lahko čisto takoj tudi preizkusite. Nekaj več časa vam bo vzela le montaža na steno, vendar tudi ta ni preveč zahtevna in bo z nekaj spretnosti in pravega orodja hitro opravljena. Tudi za slednjo lahko poskrbite sami – brez iskanja mojstrov in čakanja nanje. Vse skupaj vam bo vzelo pol ure časa ali pa še to ne.

Priklop ne bi mogel biti bolj enostaven

Vas skrbi, kako se lotiti priklopa novega grelnika? Bi ga radi kupili, vendar ne veste, kako se priklopi stenski električni radiator in ali boste za priklopznali poskrbeti sami? Glede tega vam sploh ni treba skrbeti! Vse skupaj namreč skorajda ne bi moglo biti bolj enostavno. Naprava je opremljena s kablom, ki ga le priklopite v vtičnico. Tako bo grelnik priklopljen in lahko ga boste prižgali ter začeli uporabljati za ogrevanje. Sam priklop naj vas torej čisto nič ne skrbi.

Priklop in montaža grelnika na elektriko

Kot izvemo že iz njegovega poimenovanja, se stenski električni radiator montira na steno. Sama montaža je preprosta in boste zanjo potrebovali le najosnovnejše orodje, ki ga imate verjetno že doma. Vsa navodila za montažo so tudi priložena grelniku in videli boste, da je vse skupaj zelo enostavno. V steno morate z vrtalnikom le pritrditi konzole, na katere se potem pritrdi še grelnik. Najpomembnejše pri tem pa je, da izberemo primerno mesto v ta namen. To mesto mora biti:

  • dovolj prostorno, da boste grelnik tja lahko montirali, pri čemer je treba upoštevati tako njegovo višino kot širino (najbolje je, da ga vnaprej natančno izmerimo),
  • takšno, da boste zlahka lahko dostopali do termostata na grelniku in ga boste tako brez težav upravljali (če to ni mogoče, velja razmisliti o možnosti izbire termostata, ki ga je možno upravljati preko brezžičnega interneta ter aplikacije na pametnem telefonu ali tablici),
  • v bližini vtičnice, v katero boste grelnik priklopili (če je ta nekoliko oddaljena, med specifikacijami posameznega modela poizkusite poiskati podatek o dolžini kabla; v kolikor tega podatka ne najdete, naslovite vprašanje na prodajalca ali proizvajalca),
  • na čim bolj suhem mestu brez vlage in čim bolj oddaljeno od vseh virov vode (v primeru, da gre za kopalnico, morate izbrati grelnik z ustrezno zaščito proti vlagi in pršenju vode ter ga montirati tako, da slednjemu ni direktno izpostavljen).

Stenski električni radiator za kopalnico

Grelna telesa, ki delujejo s pomočjo elektrike oziroma se jih samo priklopi v

 vtičnico, so super rešitev za čisto vse prostore – tudi za kopalnico. Vendar pa ni vsak grelnik primeren za uporabo v njej. Stenski električni radiator, ki ga nameravate uporabljati v kopalnici, mora imeti namreč zaščito proti vlagi in vodi, česar pa nimajo vsi modeli.

V primeru, da boste izbrani grelnik uporabljali v kopalnici ali v drugem vlažnem prostoru, zato nujno pred nakupom preverite tudi, ali ima takšno zaščito. Večina proizvajalcev ima v prodajnem programu tudi vsaj en takšen grelnik, ki je namenjen prav uporabi v kopalnici in ima tudi ustrezno zaščito. Omenjena zaščita namreč poskrbi za to, da so vse električne inštalacije dobro zaščitene oziroma zavarovane in da ne morejo priti v stik z vodo ali vlago. Grelnikov, ki takšne zaščite inštalacij nimajo, raje ne uporabljajte v kopalnici, saj to ni varno. Če izberete model grelnika z ustrezno zaščito, potem pa ga lahko brez problema in varno uporabljate tudi v kopalnici.