Masivni parket
Dom in Vrt

Parket – najlepša lesena talna obloga

Lesene talne obloge zagotovo omogočajo prav posebno kvaliteto bivanja, ne glede na to, iz katere vrste lesa so narejene ali za kakšno vrsto talne obloge se odločimo. Marsikdo meni, da prav zaradi njih neko stanovanje ali hiša zares postane dom – lesene talne obloge namreč poskrbijo za domačnost in toplino, lep videz in prijeten občutek pri hoji. Med njimi pa je na lestvici priljubljenosti na prvem mestu zagotovo parket.

Lesene talne obloge za vsak prostor

Parket Onis
Parket Onis

Parket je lesena talna obloga, ki jo največkrat najdemo v bivalnih ali spalnih prostorih. Zanje je tudi najbolj primeren, zato predstavlja zelo dobro izbiro za dnevno sobo, otroško sobo, spalnico, domačo pisarno in druge podobne prostore. Če iščete talno oblogo, ki bi vaš dom polepšala s toplino lesa, potem je to zagotovo prava izbira za vas.

Izbirate lahko med številnimi možnostmi

Parket je na voljo v številnih izvedbah. Izbirate lahko med masivnimi ali gotovimi, ki so lahko dvoslojni ali večslojni. Pri vsaki vrsti so na voljo različne barve, teksture in dimenzije, ki vplivajo na končni videz. Na slednjega pa vpliva tudi to, kako je lesena talna obloga obdelana.

Pri tem imate na izbiro dve možnosti:

  • lakiranje,
  • oljenje.

talne obloge - parketiZ obema variantama obdelave poskrbimo za večjo vzdržljivost lesene talne obloge ter za to, da je ta bolj enostavna za vzdrževanje. Pri tem med enim in drugim načinom obdelave obstajajo določene razlike, ki lahko pomembno vplivajo na to, kako boste z izbrano talno oblogo zadovoljni na dolgi rok. Če se odločite za lakiranje, boste dobili enoten, nekoliko sijoč videz lesene talne obloge, pri oljenju pa je videz nekoliko manj sijoč in bolj mat. V primeru, da kaj pade na tla in se talna obloga poškoduje, lahko pri obdelavi z oljenjem pobrusite le mesto poškodbe in spet nanesete olje, medtem ko je pri laku treba pobrusiti celotna tla in jih zopet polakirati. Po drugi strani pa bo treba lakiranje obnavljati manj pogosto kot oljenje, ki ga je priporočljivo obnoviti na vsakih nekaj let.