kupaonski radijator Vigo
Dom in Vrt

Koliko elektrike porabi kopalniški radiator?

Marsikdo razmišlja, da bi se ogreval z elektriko, marsikdo pa to možnost že izkorišča. Takšno ogrevanje je namreč udobno in učinkovito, še posebej dobro pa se obnese pri ogrevanju kopalnice. Kopalniški radiator na elektriko tako predstavlja super rešitev, s katero bo vaša kopalnica vedno topla. Zagotovo pa vas ob tem zanima tudi, koliko električne energije porabi tak grelnik, saj je od tega odvisno, kakšni so stroški takšnega ogrevanja.

kupaonski radijator

Poraba je odvisna od moči grelnika

Električne naprave porabijo toliko energije, kakršna je njihova moč. Zaradi tega je treba pogledati, kakšno moč ima kopalniški radiator, saj boste tako najlaže ugotovili, koliko električne energije porabi. Prav tako pa je seveda poraba odvisna tudi od tega, koliko časa na dan je prižgan in na katero stopnjo ogrevanja je nastavljen. Prav zaradi tega je pomembno, da izberete model, ki:

  • ustreza kvadraturi prostora in nima prevelike moči,
  • omogoča nastavitev vsaj treh različnih stopenj delovanja,
  • ima zaščito proti pregrevanju, ki preprečuje, da bi se grelnik pregreval.

Poraba je odvisna tudi od načina uporabe

Koliko energije bo porabil kopalniški radiator za ogrevanje, pa je odvisno tudi od tega, kakšno temperaturo želite doseči in kakšna je povprečna temperatura v prostoru. Na to vplivajo izolacija prostora, odprta okna ali vrata, prav tako pa na temperaturo vpliva že to, ali je prostor prazen ali pa je nekdo prisoten v njem. Tudi topla voda, s katero se tuširamo, lahko ogreje prostor itd. Temperatura v prostoru je tako odvisna od številnih dejavnikov, prav tako pa je od človeka do človeka odvisno, kakšna temperatura mu najbolj ustreza za prijetno bivanje.

Vigo radiator za kupaonu

Kako privarčevati pri uporabi?

Če želite privarčevati pri uporabi, se vam splača dosledno ugašati grelnik, ko ga ne uporabljate. Pri večini modelov je možno tudi vnaprej nastaviti režim gretja, ki naj bo načrtovan tako, da v času, ko vas ni doma, kopalniški radiator ne deluje oziroma je ugasnjen, prižge pa se predvsem takrat, ko najbolj pogosto uporabljate kopalnico. Pri večini ljudi je to zjutraj in zvečer. Če kopalnico uporablja več oseb, boste toploto grelnika najbolje izkoristili, če jo uporabite drug za drugim, saj se tako vmes ne bo ohladila in je ne bo treba ponovno segrevati. Prav tako pa je pomembno paziti pri njenem zračenju, ki mora biti pri nizkih zunanjih temperaturah zgolj kratkotrajno.