siemens avtomatizacija v industriji
Dom in Vrt

Avtomatizacija objektov – pametni objekti

Pametni objekti so zagotovo nekaj, kar bo kmalu oziroma v prihodnosti zagotovo postalo nekaj čisto običajnega. Marsikdo ima že tako imenovano pametno hišo, pa tudi neredke poslovne in industrijske stavbe ter različni proizvodni obrati so vedno bolj avtomatizirani. Avtomatizacija objektov (http://www.dankon.si/ogrevanje) ima namreč ogromno različnih prednosti, med katerimi je ena bolj pomembnih zagotovo zmanjševanje stroškov za vzdrževanje in upravljanje z objektom, prav tako pa tudi hitro odzivanje na kakršne koli težave.

Avtomatizirajte ogrevanje, hlajenje, zaklepanje …

Avtomatizacija objektov obsega različne procese, ki so vezani na upravljanje, uporabo ali vzdrževanje objektov. Tako je možno avtomatizirati recimo ogrevanje in hlajenje. Optimizacija teh dveh procesov poskrbi za to, da je temperatura vedno ustrezna, hkrati pa se za ohranjanje ustrezne temperature ne porabi preveč energije.

Na tak način se lahko namreč močno zmanjša porabo energije ter s tem poskrbi tudi za zniževanje stroškov za ogrevanje in hlajenje oziroma klimatizacijo. Na enak način pa se da optimizirati tudi vse ostale procese, kot so na primer razsvetljava, zaklepanje in odpiranje vrat, video nadzor, javljanje vlomov, požarov in tako dalje.

Vse te procese se da upravljati centralizirano s pomočjo krmilnika oziroma druge opreme, ki omogoča tudi veliko boljši nadzor nad njimi ter veliko manjšo možnost napak pri upravljanju. Do teh napak največkrat pride prav zaradi človeškega faktorja, kar pa je v primeru avtomatizacije skorajda izključeno. Zaradi tega se je predvsem pri večjih objektih za tak način upravljanja vsekakor smiselno odločiti, saj ima veliko prednosti.

Optimizacija upravljanja z objekti

Vse to lahko precej olajša upravljanje z objekti ter poskrbi za to, da delovni ali proizvodni proces deluje nemoteno ter brez prekinitev. Če do njih že pride, pa sistem o tem takoj obvesti odgovorne, zaradi česar lahko ti nemudoma ukrepajo ter poskrbijo zato, da se proizvodni proces čim prej spet nadaljuje. V zasebnih objektih oziroma hišah pa lahko na tak način poskrbimo ne le za boljši nadzor in zmanjševanje porabe energije ter stroškov za upravljanje objekta, temveč tudi za veliko večje udobje bivanja.