kanalete za meteorno vodo
Dom in Vrt

Kanaleta za odvodnjavanje dvorišč

Skrbno izbrana in kakovostna kanaleta za odvodnjavanje dvorišč lahko vašo hišo in njeno okolico dobro zavaruje pred meteorno vodo. Slednja namreč tam, kjer za to ni dobro poskrbljeno, lahko vdre v objekt ali zalije njegovo fasado, prav tako pa lahko povzroči znatno škodo v njegovi okolici. Če imate novogradnjo, potem ob urejanju okolice nujno poskrbite tudi za meteorno vodo, enako pa velja za vsako drugo nepremičnino – za meteorno vodo mora biti poskrbljeno na čisto vsaki parceli.

Zasebne površine in meteorna voda

kanaleta za odvodnjavanje dvoriščMeteorna voda v okoljih z gostejšo pozidavo oziroma v okolici objektov predstavlja precejšnjo težavo. Vendar imamo na srečo na voljo dovolj rešitev, s katerimi lahko to težavo učinkovito rešimo. K temu pripomore tudi kanaleta za odvodnjavanje dvorišč, ki je namenjena prav reševanju težav z meteorno vodo na zasebnih površinah, torej v okolici zasebnih objektov, kot so na primer stanovanjske hiše in drugi stanovanjski objekti. Zasebne površine namreč v tem niso nič drugačne kot javne površine, saj meteorna voda ne izbira, ampak se zliva povsod. Edina razlika med njimi je le ta, da so običajno lahko sistemi na zasebnih površinah nekoliko manj zmogljivi in manj robustni ter zaradi tega tudi nekoliko cenejši, saj so zasebne površine običajno manj obremenjene kot javne in imajo manjše zahteve.

Sodobne rešitve za meteorno vodo

V preteklosti žal v okolici stanovanjskih in drugih objektov za meteorno vodo pogosto ni bilo dovolj dobro poskrbljeno oziroma se s tem pri načrtovanju objekta in njegove okolice sploh ni nihče ukvarjal. Zaradi tega so imeli ljudje z meteorno vodo nemalo težav. Ta je pogosto zalivala objekte in njihove kleti, kar se je morda dogajalo celo ob vsakem večjem deževju. Iz tega problema lahko izvirajo tudi težave z vlažnimi temelji, kletmi in zidovi, ki so pri starejših objektih zelo pogoste.

kanalete za odvodnjavanjeV sodobnem času se na srečo zavedamo, kako pomembni so sistemi, s katerimi poskrbimo za odvod meteorne vode stran od objektov in s katerimi te objekte tako zaščitimo pred meteorno vodo. Kanaleta za odvodnjavanje dvorišč tako predstavlja sestavni del vsake ureditve okolice objektov, na kar se nikakor ne sme pozabiti. Treba je poskrbeti za njeno vgradnjo ter tako poskrbeti za kar se da najboljšo zaščito pred meteorno vodo in za to, da ta ne bo imela možnosti poškodovati ne samega objekta ne njegove okolice.