Dom in Vrt

Kanalete za odvod vode – kakšne izbrati?

kanalice za odvod vodeČe želite izbrati čim bolj učinkovite kanalete za odvod vode, se je tega treba lotiti premišljeno. Najbolje je, da vam pri izbiri pomagajo strokovnjaki, ki bodo lahko izračunali potrebno zmogljivost sistema za odvodnjavanje ter vam priporočili, kakšen sistem bi bil najbolj primeren za vas. Primernost določenega sistema je namreč odvisna od številnih dejavnikov, predvsem pa od tega, na kakšno vrsto površine ga nameravate vgraditi, saj ima vsaka površina svoje specifike, ki jih je treba upoštevati pri izbiri.

Sistem za odvodnjavanje za zasebne površine

Če iščete najbolj primerne kanalete za odvod vode na zasebni površini, kot je recimo vaše dvorišče oziroma okolica vaše hiše, potem imate na voljo veliko različnih možnosti. Zagotovo je pomembno, da izberete zmogljiv sistem, vendar pa za tak namen uporabe ni treba posegati po najbolj vzdržljivih sistemih, ki so namenjeni veliko bolj obremenjenim površinam – cestam, industrijskim površinam, parkiriščem, letališčem ipd.

Kanalete za odvod vode na zasebnih površinah

kanali za oborinsku odvodnjuMed zasebne površine spadajo vrtovi, dvorišča, dovozi, parkirišča okrog objektov in cela njihova okolica. Če je neka površina tlakovana ali asfaltirana, je nujno treba na njej poskrbeti tudi za odvodnjavanje meteorne vode, prav tako pa je to pomembno za samo okolico objekta, saj ne želimo, da se meteorna voda steka proti njegovim zidovom in temeljem, ampak stran od njega. Zato je poleg ustreznega sistema za odvodnjavanje treba poskrbeti tudi za primeren naklon ter premisliti, kam se bo stekala meteorna voda. Pri tem so vam lahko v veliko pomoč tudi kanalete za odvod vode. Za odvodnjavanje zasebnih površin so primerni zelo raznoliki modeli, najbolj enostavno pa jih lahko razdelimo glede na material, iz katerega so narejeni, pa naj si gre za:

  • beton,
  • umetno maso.

Obe možnosti sta zelo vzdržljivi in odporni, pri čemer je zelo pomembno, da izberete tudi ustrezne rešetke za kanalete. Z njimi lahko zadržite različno nesnago, ki bi lahko preprečila odvodnjavanje meteorne vode, saj bi se sistem zaradi nje zamašil. Prav tako pa je pomembno, da so rešetke prilagojene namenu uporabe določene površine in narejene iz materiala, ki je čim bolj trajen in čim bolj funkcionalen. Če so zasnovane tako, da jih lahko zlahka dvignete brez uporabe kakšnega posebnega orodja, pa je to še toliko bolj priročno, saj bo tako čiščenje in vzdrževanje sistema za odvodnjavanje veliko lažje.