B kompleks v hrani
Šport in Zdravje

B kompleks kot kombinacija vitaminov

Ali vse potrebne vitamine lahko dobimo s prehrano in katere vitamine sploh potrebuje naše telo? Katerih vitaminov našemu telesu največkrat primanjkuje, kako se to kaže in kateri vitaminski dodatki nam lahko pomagajo izboljšati počutje? To je odvisno od tega, kakšno prehrano uživate, pa tudi od številnih drugih dejavnikov. Vsekakor pa marsikomu od nas primanjkuje vitamina B12, ki je eden od pomembnih vitaminov, ki ga vsebuje B kompleks.

Vitamin B12

Vitamin B12 je velikokrat odgovoren za to, da smo brez energije in se slabo počutimo. To je namreč zelo pomemben vitamin, ki močno vpliva na nas in na naše počutje. Marsikdo ima recimo težave s slabo koncentracijo ali fokusiranjem na nekaj, se težko umiri, slabo spi in nima prave življenjske volje. Za to sicer lahko obstajajo številni vzroki, od stresa do preobremenjenosti ali raznih bolezni, vendar pa ima pomembno vlogo pri tem tudi pomanjkanje vitamina B12.

b12 in zdrava hrana

Slednjega namreč običajno v naši prehrani ni toliko, kot bi si ga želeli, kar še posebej velja v primeru, če se izogibamo mesu in mesnim izdelkom oziroma uživamo zgolj hrano rastlinskega izvora. Tega vitamina zato pogosto primanjkuje recimo vegetarijancem in veganom, ki ga morajo zato uživati v obliki prehranskega dopolnila oziroma je to vsekakor priporočljivo.

Prav tako pa je priporočljivo vsake toliko časa preveriti, ali ga ima naše telo dovolj, še posebej, če pri sebi začnemo opažati pomanjkanje energije in druge zgoraj naštete znake. V tem primeru lahko povečamo vnos hrane, ki naravno vsebuje ta vitamin, lahko pa ga dobimo tudi s pomočjo prehranskega dodatka.

B kompleks

A B12 je le eden od vitaminov iz skupine B, ki jo imenujemo tudi B kompleks. Kot pove že njegovo ime, gre za kompleksno kombinacijo, pri kateri so različni vitamini iz te skupine med seboj povezani, zato je pomembno, da jih ima naše telo prav vseh na razpolago dovolj. Če namreč primanjkuje le enega, se takoj poruši ravnovesje med njimi, zato je običajno pametneje izbrati prehranski dodatek, ki vsebuje prav vse – torej kombinacijo vseh vitaminov iz skupine B.